четвъртък, 10 март 2011 г.

Да обърнем бинокъла откъм окуляра



Плакат „Пушете цигари!” (И. Розанов и С. Сахаров, 1950)



*********************************************


Плакат „Тютюнът е отрова!” (Н. Игнатиев, 1957)



Ето, пълната забрана на тютюневия дим се отлага за 1 януари 2014 година.

Отсега мога да ви кажа, че и тази дата е предпоследна.

Хотелиерите и ресторантьорите ревнаха, че вече имат с 30 процента по-малки приходи след принудата да обособят зали за непушачи.

Лобито на барманите и ресторантьорите твърди, че пълната забрана ще доведе до вълна от съкращения -- 15 000 души. Заведенията щели да направят 550 млн. лева по-малко общ годишен оборот. Загубите за държавата биха възлезли (уж) на 94 млн. лева от нереализирано ДДС, 11 млн. лв. от корпоративен данък, 23 млн. лв. неплатени осигуровки на съкратените работници и 8 млн. лв., които трябва да се вземат от хазната за помощи за безработните. Общата сметка на тези загуби възлиза на 136 млн. лева.

Апокалипсис!

Ако пушенето води до увеличаване на националното богатство, защо ни е притрябвало да го спираме?

Ако тютюнът помага да запазим работни места, защо да го спираме?

Ако спирането на тютюневия дим е прищявка на Европейския съюз, защо да го спираме?

Сега да обърнем бинокъла и да спрем да гледаме през обектива, вместо през окуляра. Барманите са забравили да впишат в сметката още един ред... За този ред в сметката мълчи и Министерството на здравеопазването. Простичко да попитаме: Има ли връзка между пушенето и броя болнични дни за година? Тоест, има ли корелация между пушенето и загубите за фирмите и за националната икономика? – Щом Министерството си мълчи, значи няма връзка. (В рамките на умерения цинизъм да попитаме: а има ли загуби за националната икономика поради смъртните случаи, свързани с пушенето?)

Аз познавам най-добре статистиката на САЩ... Има две причини за това. Първо, надеждни, достоверни, дългогодишни научни изследвания и второ, много на брой интернет-публикации. Според списанието Nebraska Dental Association (March 2001, Vol. 101, Issue 3) пушачите в средните училища в САЩ са 39 проента. Децата, които ще умрат поради свързани с пушенето причини за година – 35 000. Брой на кутии с цигари, незаконно продадени на деца за една година – 1.7 милиона кутии.

Наскоро ми попадна статия на научен екип от Тайван, който установява, че намалената производителност и увеличеният absenteeism, както и пасивното пушене водят до загуба за година с еквивалент 1 милиард US долара, или 0.36% от БВП на Тайван. (Tsai SP, Wen CP, et.al. Workplace smoking related absenteeism and productivity costs in Taiwan, Tob Control 2005;14:i33-i3)

Ако имате подобни данни за България, дайте ги насам. Аз не откривам такива...

Аз виждам някакви общи статистики, които ми показват, че „Броят на пушачите в България расте”.

Публикация в „Дневник” от март 2009 година: „Близо 2 млн. са пушачите в България. Всяко трето дете между 10 и 19 г. е активен пушач.”

През 50-те години, много преди да се родя, в братския Съветски съюз са пускали плакати и против пушенето, и за пушенето – в зависимост от актуалната линия на партията. Впрочем плакатите в подкрепа на пушенето са издадени от Министерството на хранителната промишленост...

България не може да бъде в Европейския съюз и да вее ту знамето на пушачите, ту другото...

1 коментар:

svetla.doncheva каза...

Добави тук и цитата на "културния" министър Рашидов, който заяви в един от сутрешпните блокове, че иска да умре пушейки. Както и факта, че по-голямата част от депутатите са против повсеместната забрана на тютютнопушенето дори не заради лобистки интереси, а заради собствения си комфорт- как ще ограничават сами себе си...