четвъртък, 3 юли 2008 г.

Телевизията, университета

Говоря си с моя приятел К. за работата му в една българска телевизия. Той ми казва:

- Като кажа телевизията, аз разбирам Българската национална телевизия. Като кажа университета, разбирам Софийския университет.

Веднага се замислих. Това означава само едно нещо: обществото се променя твърде бавно. Ако сега е 1989 г., всеки може да каже телевизията и да разбира БНТ, но не и през 2008 година.

Вярно ли е например твърдението, че пазарът не е успял да предложи канали с по-добър продукт от БНТ? Не, не е вярно, поне що се отнася до новините.

Вярно ли твърдението, че на пазара няма университети с по-добър продукт от Софийския университет? Тук нещата са различни. Един университет е това, което е в момента, но и всичко това, което носи като традиции и натрупване на история. Така че може би има основания да казваме университета и да разбираме Софийския университет. Нека помислим обаче как бихме възприемали например Новия Български Университет след 50 години, когато и той ще има вече „история”... и истории.

Старите институции от времето на комунизма трябва да излязат от заблудата, че тяхната членувана форма им определя място на уникалност и неповторимост.

Няма коментари: