четвъртък, 6 октомври 2011 г.

Знакът Х – своеобразен образователен ценз?

Преди три месеца т.нар. Венецианска комисия препоръча на правителството да направи „мащабна” образователна кампания за знака „Х” – единственият допустим знак върху бюлетините този месец.

Едно представително проучване на Националния център за изследване на общественото мнение показва, че едва 62% от анкетираните знаят, че трябва да гласуват със знака „X” в интегралната бюлетина. Други 13% са убедени, вярната отметка е „V”. 9% са на мнение, че е без значение с какъв знак ще се гласува, стига да отбележат по някакъв начин своето предпочитание. Според 3% правилният знак е „+”, а 2% смятат, че трябва да гласуват с кръгче.

Същият НЦИОМ прогнозира, че избирателната активност ще бъде между 50% и 55%.

От тези 55 процента около 13% (минимум) ще поставят невалиден знак. Да не забравяме, че НЦИОМ не пита избирателите дали знаят, че знакът „Х” може да се изписва само със син цвят.

Дори правилата за попълване на тото-фиш са по-либерални. От Тотализатора ни казват:

„За попълване на фиша използвайте синя или черна химикалка (но не и флумастер). Избраната от Вас цифра (знак) зачертайте (покрийте) с плътно кръгче (голяма точка или плътен хикс) без да излизате от очертанията на квадратчето.”

Изискването за поставяне само на един знак и само в определен цвят е няколко стъпки напред (или назад?) от цветните бюлетини, които позволяваха и на напълно неграмотните да упражнят правото си на глас...

От ЦИК уточниха, че неграмотността не е основание да се допусне придружител в кабината... Формално обаче няма образователен ценз за упражняване на активното избирателно право.

[Във връзка с това би било много интересно да видим графика, изготвена от ЦИК примерно около 30 октомври т.г., която да ни покаже процента недействителни бюлетини от общия брой бюлетини по години... за всички минали избори.]

Няма коментари: