понеделник, 12 декември 2011 г.

30 години от обявяване на военното положение в Полша

Фото:Wikipedia/Jan Żołnierkiewicz

На 13 декември Полша отбелязва 30 години от обявяването на военно положение през 1981 г. от ген. Ярузелски. Поляците предвиждат във вторник голямо шествие в столицата от 18 ч., за да отбележат годишнината. По време на военното положение (13.12.1981 – 22.07.1983) са загинали повече от 100 души, над 10 000 са били интернирани. Главната цел на военното положение бе да унищожи движението „Солидарност”.

В първите дни на военното положение загиват десетима работници – деветима по време на бунтовете в мина „Вуйек”, а един човек е застрелян при потушаване на протестите в Гданск.

Два дни преди годишнината ген. Войчех Ярузелски (1923) направи изявление, публикувано от Radio Zet. Той се извини на всички, които са пострадали по време на военното положение. Ярузелски подчерта, че решението му е било продиктувано от избора на „по-малкото зло”.

Говорителят на правителството Павел Граш коментира, че думите на ген. Ярузелски не внасят нищо ново в дискусията по военното положение. Според него „никаква теория за по-малкото зло не оправдава убиването на поляци и задържането им в затвора за много месеци и години”.

Много поляци обаче вярват, че Ярузелски не може да бъде съден еднозначно, ако с обявяването на военно положение е предотвратил нахлуване на съветски танкове и войски от Варшавския договор, както това стана в Чехословакия през 1968 г.

1 коментар:

Marin Guergov каза...

Аз специално съм му много благодарен на Ярузелски. По това време бях войник и вървяха сериозни слухове, че ще ни пращат в Полша.