четвъртък, 17 март 2011 г.

Колко радиация е „твърде много”?


Сега, когато пиша тези редове, естественият радиационен фон в София е 0.119 микросиверта за час. В повечето градове по света естественият фон е около 0.2 микросиверта за час... В 11:34 ч на 17 март (японско време) естественият фон в Токио е бил 0.14 микросиверта за час, почти колкото и в българската столица. (Данни от японското издание на английски език http://metropolis.co.jp)

За мое съжаление повечето медии по света, включително CNN, говорят за „силно увеличаване на радиацията”, за „леко понижаване” и т.н. За експертите – физици и инженери, понятията силно и леко не означават нищо. Впрочем това създава объркване и у населението... Щом ми казват само „силно” и „леко”, значи крият нещо, нали? Колко силно е твърде силно?

В Интернет намерих най-пълна картина на ситуацията, обобщена в таблица от Японския Ядрен Индустриален Форум - JAIF


Нивата на радиация в централата Фукушима-1 към 15 март, 10:22 ч японско време:


30 милисиверта за час между блокове 2 и 3, 400 милисиверта за час до блок 3, 100 милисиверта за час до блок 4. JAIF съобщава, че активната зона и горивото са повредени в блокове 1, 2 и 3.

400 милисиверта за час... При това ниво престоят на човек за два часа би довел до изгаряния по кожата, подобни на слънчево изгаряне, замаяност и лъчева болест, съобщава изданието Metropolis.Co.Jp. Това ниво означава, че всички работници на мястото на аварията ще получат по-високи дози от допустимите за година за работници в ядрената индустрия – 20 милисиверта за година. Във вторник японското Министерство на здравеопазването повиши законовия праг на годишната доза за работниците във Фукушима на 250 милисиверта за година. (Съобщение на в. „Ню Йорк Таймс”)

За сравнение, при дентална панорамна снимка получаваме 6-11 микросиверта. Това се приема за безопасно ниво. Годишното облъчване на човек от околната среда е 2 милисиверта за година. Ако пушите кутия и половина цигари на ден, добавете още 13 милисиверта за година.

За по-добра илюстрация на това, че ние естествено живеем от хиляди години заедно с радиацията и „в радиацията”, учените използват сравнението с банана... Ако изядете един банан, вие получавате 0.1 микросиверт „облъчване”. (Смята се, че среден по размер банан съдържа около 450 mg от елемента калий, от които 0.0117% се падат на радиоактивния изотоп 40K.)

2 коментара:

Марио каза...

Интересно, че радиационния фон в АЕЦ КОЗЛОДУЙ е по-нисък от този в СОФИЯ. Поне според данните на АЯР...

Димитър Лъжов каза...

Марио, точно така е. Естественият фон в София е малко по-висок, това се дължи според специалисти на вулканичните скали на Витоша... Много често фонът в Козлодуй е два пъти по-нисък от София. Впрочем в сградата на Капитолия в САЩ фонът е доста висок поради гранитните плочи... Там е 0.85 милисиверта за година...