вторник, 17 май 2011 г.

Знаете ли Български?

Честно ви казвам, че няма никакво значение какво точно ще се падне на матурите по български, защото винаги има вълна от недоволство.

Ето, ако се падне „Книгите” от Далчев, казват: Този Далчев е много философски, децата не го разбират.

Ако се падне Вапцаров: Защо карат децата да пишат за комунисти, трябваше да се падне Вазов.

Ако се падне Вазов: Ама децата не го разбират Вазов, той пише на много архаичен език.

А най-често формулата на недоволството е тази:

„Всичко друго чете синът ми, само не прочете ...” (Вазов, Ботев, Далчев, Вапцаров, Йовков, Елин Пелин – оградете подходящото)

4 коментара:

Marin Guergov каза...

Според мен няма пряка връзка между това да знаеш/обичаш българска литература (философска, стара, комунистическа) и да знаеш български език. Името на статията ти е малко подвеждащо. Може би трябва да е "Познавате ли българската литература, която се преподава в училище?". Моят отговор е "Слабо, много много не се интересувам, имам по-интересни неща за правене." Отговорът на сегашните ученици сигурно е още по-краен.

Unknown каза...

Доста точен коментар - винаги има извинение. Истината е обаче, че при добър учител по литература започваме да разбираме и философа Далчев, и "комуниста" Вапцаров (а неговата поезия всъщност е толкова приятна), и "архаичния" Вазов. Тук не си споменал двама наистина трудно "смилаеми" автори - Гео Милев със "Септември" и най-вече - Славейков-син. Да, ще научим анализите за тях, но въпреки това е трудно да се пише за нещо толкова лично, като миниатюрите на П.П. Славейков. Както и за Дебелянов - красиви стихове, но трудни за "анализ". (Тук възниква и въпросът защо трябва да е точно анализ, но това е една съвсем различна и доста обширна тема.)

ПП Пиша "ние", защото точно се връщам от матура и знам на какво мнение са повечето от съучениците ми. :)

Димитър Лъжов каза...

Да, заглавието си е заглавие. В романа "Тютюн" не се говори само за тютюн... Във филма "Разяреният бик" не се говори за бик... Нека мислим над дословно-баналното...

Димитър Лъжов каза...

Мая, благодаря ти, че писа тук... Виждам, че си била подготвена за матурата... Напиши ми, ако имаш по-ниска оценка от 5.50, в което се съмнявам...-)))