вторник, 5 март 2019 г.

Повече гишета за електората, моля!



Един гражданин с яка чупка в кръста чака да бъде обслужен... Как успешно е уловил фотографът цялата същност на КАТ – най-слабо реформираната система в държавната администрация, най-близка до машина на времето, която връща за пет секунди всички българи в 80-те години на миналия век!
Купуваш нов автомобил – на гише 2. Променяш си адреса и вадиш нов талон – на гише 3. Други услуги – на гише 4. Недоволните – на гише 5. Упс, то е затворено! В КАТ няма опашка само пред кафемашината в коридора.
Хората стават неспокойни. Успяват да се изпокарат на 50-та минута, щото никой няма нерви от стомана. Опашката върви двойна. Намесва се портиерът, пенсионер от МВР, който чевръсто издава команди за въвеждане на „ред. А-а-а, той е от старата школа! Автоджамбазите минават без опашка, създали са си „канали“... Вътрешни са. За повече представителност са си облекли официалните анцузи. Толкова са гъсти с фуражките, че на нито една врата не се налага да почукат, преди да нахълтат.
Да, точно както е в оня стар лаф – една снимка струва колкото 1000 думи.
След като всички автомобили от Запад идват с ясни документи за произход и с ясно отбелязана категория по евростандарта, нашенците са въвели всичко друго, но не и тази информация в българските талони. В 21-и век КАТ не предлага нито една услуга онлайн. Пардон – една все пак има. Плащането на глобите!
МВР успява с лекота да те накара да се поклониш пред системата, та чак да се надупиш.  

Няма коментари: