петък, 7 февруари 2020 г.

Над 3 800 души блокирани без ток в селата около Мездра и Роман



Токът спря в десетки села на общините Мездра и Роман около 21 часа на 5 февруари. Официалните съобщения на ЧЕЗ, излъчени в новинарските сайтове, не посочиха точния брой на населените места. Само 30 см сняг и силен вятър се оказаха достатъчни да причинят прекъсване на електропроводите. Възмутени граждани коментираха, че дори в селата на Аляска при двуметров сняг едва ли спира токът за толкова време. 
Новините на 6 февруари
Наша проверка днес след сигнал на потърпевши показа, че от 21 ч. на 5 февруари до 20 ч. на 7 февруари без електричество са Дърманци, Боденец, Долна Кремена, Горна Кремена, Долна Бешовица, Горна Бешовица, Върбешница, Крапец, Ослен Криводол, Кален и Синьо бърдо. Оставени без електричество са повече от 3 800 души. Засегнат жител съобщи пред нас, че само хората с печки тип кюмбе могат да се отопляват, а онези с местни инсталации са оставени на студено, тъй като водата се задвижва в отоплителните системи от електричество. Хладилници и фризери са се размразили.
Вчера ЧЕЗ посочваше на сайта си, че повредите ще бъдат отстранени след един час – без значение в колко часа проверявате сайта им. На 7 февруари вече съобщават, че ще възстановят подаването на електричество на 8 февруари в 21 ч., а в отделни села – и в 23 часа. Това означава, че жителите на тези села ще останат без ток 72 часа, и то при условие че бъде спазен обещаният срок. Поради повредите местните предаватели на мобилните оператори са спрели работа още вчера, така хората са останали и без връзка със света.

Няма коментари: