вторник, 29 декември 2020 г.

Международните новини – миш-маш от Ковид и още нещо...

 


 
Пандемията удари качеството на международните новини, които се предлагат по телевизиите в България. Това, разбира се, важи и за електронните сайтове и другите медии.

Преди всичко на българина се съобщава колко са заболелите и умрелите по света, сега вече основна новина е транспортирането на ваксините...  

Какво обаче се случва по различните континенти? Кога последно гледахте репортаж от Африка? Така наречените държави от Третия свят протестираха още през 70-те години на ХХ век, че попадат в световния поток само с негативни новини, ако има преврат, гражданска война, жертви и деца с подути от глад коремчета... Сега не получават внимание дори и при такива събития.

Силен земетръс с жертви има някакъв шанс да влезе в новинарския поток, но само ако е в Европа. Ако над Андите падне самолет, едва ли ще чуете за това по някоя БГ телевизия освен ако пилотът е бил болен от Ковид. Сякаш и главните редактори са получили чрез някакъв мистериозен вирус внезапен пристъп на тъпота.

Впрочем пандемията удари телевизионната журналистика и по друг начин... И преди март месец десетки репортери и репортерки се мъчеха да говорят що-годе разбираемо, но без особен успех, а след слагането на маските шумовете зад устната преграда все по-малко наподобяват реч. Не ги разбирах какво говорят и преди това, сега – хич!

Няма коментари: