сряда, 27 януари 2021 г.

Колко пропаганда можеш да поемеш, преди да повърнеш?

  Някъде преди време ми попадна статия, че дори хора като мен, учили години наред масови комуникации, убеждаваща комуникация и пропаганда, не са имунизирани от ефектите на пропагандата... И това е така, разбира се, в различна степен за всеки един, но е вярно. Често се случвало, казваха авторите, хората да мислят, че са защитени от пропагандата, защото със силата на рационалния анализ можели да я „открият“, но в крайна сметка всички били повлияни...

Има дни, особено в последните 3 месеца, в които напълно се ограничавам от новини, не гледам ТВ, не слушам новинарски станции, пазя хигиена... Да, това е най-жестокият ефект от Ковид-19, който промени моя ежедневен ритъм от повтарящи се обичайни действия. Установих с пълна увереност, че колкото по-малко тъпи новини консумирам, толкова по-добре се чувствам! Но в други дни (перверзно нещастен) чета няколко сайта, не по-малко от четири, гледам и обществената телевизия, и някоя друга за да видя кой прави по-добри новини.

На фона на моето отвращение от журналистическата бездарна работа в сферата на Ковид нямаше как да не видя напъните на колегите американци, които направиха и невъзможното да продадат образа на Байдън на американците. Ето, веднага след изборите ни казват: Байдън има по-висок рейтинг отколкото Тръмп въобще някога е имал! (И то по-малко от седмица след клетвата!) Напомпването продължава! Кога успя да седне в Овалния кабинет, кога успяха да му измерят... рейтинга!

Ние, които преживяхме социализма, па макар и само последната му фаза, помним как функционираше обществото, облъчено от лозунги. Петилетката в съкратени срокове, винаги във всичко първи, бъдете готови, винаги готови, не газете тревата, не плюйте по тротоара, културният човек навред поддържа чистота и ред...

Не вярвам нито на лозунги, нито на рейтинги. Камо ли на напомпани проценти в зле скалъпени новинарски текстове, по брутално натрапчив начин, сякаш писани за дебили. Американските медии пласират Байдън като рок звезда до такава степен, че ти идва да си бръкнеш с пръст в устата, докато получиш достатъчно силни позиви за повръщане.

Няма коментари: