вторник, 23 март 2021 г.

Избори 2021 - да умреш от скука

Тазгодишната кампания преди изборите е пълна скръб. Няма истинско състезание на идеи. Няма интересни кандидати. Няма интелект в тази кампания. Няма надпревара. Няма риторика. Какво не бих дал на екрана да се появи поне един нов Жорж Ганчев с Българския бизнес блок или поне Бирената партия, вдъхновена от Хашек! Бирената партия, която се бореше за умерен прогрес в рамките на закона. Като видяха, че прогресът е невъзможен, се саморазпуснаха май.

 Учредяване на Бирената партия на Хашек - 1911 г. (Я. Хашек - мъжът с шапката.)

Не смея да мечтая за политици от ранга на д-р Дертлиев – те изчезнаха като динозаври, за да бъдат изместени от някакви ГМО-организации и организми.

Един прецъфтял шоумен уж е решил да разбива статуквото, а отказва участие във всякакви дебати. Вярва, че както е пълнил стадиони, така ще напълни урните.

Но политиката е състезание на идеи, тя не е само мерене на „лайкове“... Ако е въпрос на лайкове, най-добре Азис да направи партия, той би спечелил без никакви дебати, без да участва и в едно ТВ предаване, ще помете и Трифонов, и Мангъров, и Нинова, па и Борисов. Ще има лукса да покани някой от изброените за коалиционен партньор, ако случайно не му достигнат депутати за еднопартиен кабинет. Впрочем Азис би бил успешен и като премиер, и като министър на културата.

Едно от най-нелогичните нови явления са така наречените граждански квоти. Обаче какво е това нещо – партията? Нали партиите са по принцип граждански сдружения – сдружения от граждани. Партията не е фирма, не е ТКЗС, не е клуб за бридж, не е офицерски клуб, не е фондация, не е литературен кръжок. Сега някой си там ви представя като „реформа“ и „стъпка напред“ включването на граждани в листите, защото, спор да няма, самата дума партия е станала несимпатична за хиляди българи. Тъжно. Другите, партийците, тогава какви са? Учредители на фирмата? Пазители на бранда? Приносители на акциите? Узурпатори на идеята? Бройки в списъка?

Логично е една партия да издига в листите само такива хора, които са имали достатъчно ентусиазъм да припознаят някаква идеология, па дори и клиентелистка. Иначе се издигат хора, които сякаш казват: не ви станах член, защото не ви намирам нито за много продуктивни, нито за много атрактивни, нито за много интелигентни, но ме включете в гражданската квота.

Всичко изброено не означава да не гласувате. Напротив, дайте си лайка на 4 април. (Веднага след това ще може да отидете на ресторант, най-вероятно.)

Няма коментари: