четвъртък, 8 декември 2022 г.

Държавен преврат – що е то и трябва ли да ни пука?


Последният въоръжен държавен преврат у нас беше през 1944 г., така че много малко хора днес помнят какво е това да има танкове по улиците и партизани с автомати в националното радио...

Вторият преврат от 1989 г., който помним добре, беше безкръвен, защото беше вътрешнопартиен.

Но ето какво ни поднася една голяма европейска държава – родината на Бетовен и Гьоте. Опит за въоръжен преврат. „Гражданите на райха“ опитали да завземат властта по въоръжен път. Извън тривиалния анализ от типа „кои са те и за какво се борят“ трябва да си зададем по-важния въпрос – има ли такова нещо като традиционна демокрация? Дългият период на демократично управление дава ли гаранция за „още от същото“?

Нали помните и опита за държавен преврат в Турция от 2016 г., при който руското разузнаване успя овреме да предупреди Ердоган и  той да се спаси все пак... И да прати над 100 висши военни в затвора.  Над 40 000 души бяха арестувани. В Турция заговорът на военните бе реакция срещу пълзящата ислямизация и отдалечаването на държавата от принципите на Ататюрк. Но сравними ли са като политически системи Германия и Турция?

/Впрочем у нас има още един опит за преврат – този на Иван Тодоров-Горуня и Цветко Анев, организиран и разкрит през 1965 г. Преврат, планиран от сталински позиции – организаторите смятат, че Т. Живков не е достатъчно силен комунист, а опортюнист, който е извършил ревизия на марксизма-ленинизма./

Но да се върна на Германия. Ах, родината на Хегел и Кант, на Гьоте и Бетовен...

На фона на повърхностни коментари за произхода на „Граждани на райха“ остава един още по-голям въпрос. За държавите от Източна Европа, изпълзели от мизерията на комунизма, е чудно как така има и недоволни от общественото устройство и фундаменталните принципи на най-развитата икономически страна в Евросъюза. Кой и от какво е недоволен?

При това многомилионно немско население групата от превратаджии и техните поддръжници не е голяма. Но все пак – те не са случайни хора. Трябва по-дълбок анализ. Все пак май в Германия нещата не са цветя и рози?

---

На фона на това е изумително как обществената телевизия на България във вечерната емисия на 7 декември постави новината на 4-5 място, след като започна с общи приказки за Шенген и за предстоящото ни отхвърляне от зоната.

Няма коментари: