сряда, 9 ноември 2011 г.

Епистоларната проза – жив израз на народните чувства

Запорожките казаци пишат писмо на турския султан, Иля Репин

Жителите на Катуница, като виждат как се развиват нещата у нас, търсят спасение и подкрепа от новия голям брат. Пишат писмо до посланик Уорлик – да го уверят в своите отлични почитания и да подирят силната му дума.

Уважаеми г-н Уорлик,

От името на жителите на село Катуница най-искрено Ви благодарим за проявената от Вас позиция. Ние виждаме във Вас един от малкото светли лъчи чрез, които може справедливостта да възтържествува. В същото време ни е болно, защото нито един български държавник през 20-те години на прехода не поиска да вникне в проблема камо ли да го разреши.Кирил Рашков за тях беше "кокошката със златните яйца". А той през цялото това време всячески показваше, че е над закона и на него всичко му е разрешено, смазваше всеки, който се осмеляваше да иска справедливост. Само ние хората от Катуница знаем на какво бяхме подложени през всичките тези години. Затова Вашата подкрепа е безценна

БЛАГОДАРИМ ВИ

PS. Винаги ще бъдете добре дошъл в Катуница
.

(правописът – без поправки – Д. Л.)

Уорлик предизвика бурно одобрение сред катунчани и даде повод за писмото, като за втори път тази година заяви, че у нас има две правосъдни системи:

„Как може един човек и неговите деца и внуци да останат над закона, да не плащат данъци, как се случва това. Не бих се примирил с такава ситуация, не обвинявам българските граждани, които излязоха на протест, но нека хората да не поемат правосъдието в собствените си ръце. Но на хората им е омръзнало и цар Киро не е единствен случай. Преди време казах, че в България има две правосъдни системи. Ако си достатъчно богат и властен, правилата може и да не се отнасят до теб - за това казах, че има две правосъдни системи в България и Катуница е пример за това”... (предадено от сайта Под тепето)

Няма коментари: