четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Боевски... Бразилия... Бъркотия и ала-бала!

Външният министър Младенов май е натискал в последните три седмици с всички дипломатически средства бразилците да върнат Боевски в България. Точно това би трябвало да прави един външен министър, за да удовлетвори очакванията на обществото.

Външното министерство е изчерпало средствата на дипломацията. Това Младенов не го казва.

Младенов казва, че през последните 20 години не е правено нищо, за да се развиват отношения с държавите от този регион [Южна Америка] в това отношение, така че българи, задържани там, да излежават присъдите си у нас.

От това изявление не разбираме кога точно да си ни го върнат Гълъбин: преди да му повдигнат обвинение или ако го осъдят с ефективна присъда.

Впрочем защо бразилците да създават прецедент с г-н Боевски, та да развържат ръцете на всякакви други държави да им удрят по масата - да им връщат обвинени в тежки престъпления? Ако български митничари хванат бразилска шампионка по самба с 9 кг наркотик в чантата, дали ще я пратят с първия самолет за Бразилия?

За Бразилия г-н Боевски си е просто г-н Боевски. Бразилската Темида не вижда пред името му титли и медали. Вижда белия прах. Може би вижда поредното наркомуле.

Смятам, че във Външното министерство знаят повече по случая, отколкото на медиите е позволено да напишат. На нас медиите ни пробутват пиеса в стила „Многострадална Геновева”. Ето какво ни казва сайтът www.dnes.bg:

Когато дъщерята на Боевски загубила последния си мач и двамата решили да си тръгнат за България, се оказало, че саковете им били много износени. Затова заедно с фотографа [еди-кой си] отишли в местния мол. От бразилския магазин купили три чанти, които са като комплект – всяка чанта влиза в другата. От мола обяснили, че могат да доставят куфарите в хотела и спортистът се съгласил.”

За зла беда в Бразилия продават не просто чанти тип „матрьошки”, ами ти ги дават две в едно – вземаш чанта, получаваш и 9 кг бял прах. Разбира се, Боевски не е забелязал, че куфарите са твърде тежички... Все пак той работи с далеч по-големи тежести...

Дъщерята Сара ту казва, че чантите са купени три дни преди пътуването, ту че са купени ден преди пътуването. Боевски бил казал на полицаите, че си е закупил чантите в Бразилия. Те му поискали квитанция от покупката, той обаче нямал... (Ако беше ползвал кредитна карта, колко лесно щеше да бъде!)

В първите дописки от 28 октомври се казва: „Олимпийският ни шампион е задържан заради съмнително поведение, преди да се качи на борда на полет 6826 на авиокомпания "Иберия" за Мадрид.” – Никога след 28 октомври нашите медиите не казват и дума за „съмнително поведение”. Съмнителното поведение е изчезнало. Бразилските полицаи са проверили чантите на Боевски съвсем случайно.

Медиите написаха: “Обсъжда се и вариант, при който семейството му да наеме малък апартамент в Сао Пауло, в който Боевски да може да бъде пуснат под гаранция.”

Извинете! Зад безличния изказ „обсъжда се” медиите ни казват, че правителството обсъжда такъв вариант. Защо всички граждани на България да платят гаранцията му, а на всичко отгоре да му наемат и апартамент, па бил той и малък? Това е цинизъм!

И накрая:

Скъпи българи, братя и сестри! Пътувайте за Бразилия с нови чанти и куфари, закупени от родината! Пазете си касовите бележки!

Скъпи бразилци! Ако Гълъбинчо е невинен – върнете ни го с първия полет! Ако е виновен – дръжте си го. Нашите тюрми са препълнени и без него.

Няма коментари: