сряда, 6 февруари 2019 г.

Каракачанов само на крачка от д-р Менгеле


Прокламираната от министър Каракачанов пред медиите концепция за нови мерки относно ромската интеграция е плашеща и примитивна едновременно. В нея прозира зле замаскиран расизъм, а “мерките”, предложени от вицепремиера, биха възхитили дори д-р Менгеле.

Ето и част от предложенията:
-        “Мерки за ограничаване раждаемостта на жени, оставили за отглеждане в социални заведения 2 и повече деца, със специален фокус по отношение на лицата от циганската (ромската) общност;”
-        “Разработване и прилагане на система от мерки, финансирани от държавата, за доброволно ограничаване на раждаемостта на жени от маргиналните общности, които имат над определен брой родени деца, вкл. прекъсване на бременността за сметка на държавния бюджет.”
Нали помните, д-р Менгеле и помощниците му се чудеха как успешно да стерилизират малцинствата, включително ромите, като в Аушвиц им инжектираха киселини и какви ли не други химикали.




Как е възможно в страна-членка на ЕС политик от управляващата коалиция да прокламира прилагане на платени от бюджета (!) аборти по етнически признак, говорейки за маргинални общности? Има нещо срамно в самия факт, че такива хора успяват да се доберат до властови позиции, а оттам – с нескрито чувство за мисия в историята – да натрапват расизма си като национална доктрина. Да влезеш във властта, за да говориш отгоре, с размахан показалец, с чувство на принадлежност към някакъв господстващ етнос. Впрочем колко министри или заместник-министри от ромски произход може да изброите за последните 30 години?
Друго предложение на Каракачанов е повече от възмутително – възстановяване на трудови войски и въвеждане на “трудово-образователна повинност”. Идеята за тази т. нар. мярка, сътворена сякаш в канцелария на Ку-клукс-клан, се опитва да ни внуши, че принудителният труд е приемлив. Пропускат да ни припомнят, че едно от първите условия на Съвета на Европа през 1990 г. въобще да се започнат преговори с България бе незабавно да се закрият трудови войски, експлоатиращи безплатно труда на хиляди граждани.
Не искам да коментирам и настойчивия призив пак в този програмен документ за бутането на незаконните жилища на ромите. Мейнстрим медиите в нашето отечество уж неволно пропускат да ни напомнят, че България е загубила няколко дела в Европейския съд за правата на човека именно за такива акции – защото за някого това е незаконна постройка, но за живеещите там е единствено жилище. Последното бутане на сгради преди месец бе изпълнено като блицкриг от властимащите наказателна акция срещу невинни, които останаха на улицата през зимата!
Да, Каракачанов се ласкае от залепения му доста произволно епитет войвода – сякаш пряка аналогия с Гоце Делчев. Обаче в наши дни той би могъл да бъде само водач на някаква шпицкоманда.
Цялата тази концепцияе манифест на расизма. Като четях оригиналния текст, мислех, че е просто фейк нюз, някаква шегичка от злонамерени врагове на ВМРО. Ако останалите участниците в управляващата коалиция имат доблест и ако въобще носят в себе си нещо европейско, би трябвало да се разграничат от болните брътвежи на така наречения войвода.

Няма коментари: