вторник, 4 юни 2019 г.

Рамбо 5 vs. Бойко – изгубени в превода



В новините рано днес прочетохме – Бойко Борисов и Силвестър Сталоун имали приятна среща. Американският актьор е отново в България, за да презаснеме някои сцени от новия си филм. На срещата Сталоун казал, че е впечатлен от бързия интернет. Само зимата била лоша тук, не я харесвал.

В новините прочетохме още:

Сталоун се обърна към Борисов с думите, че е обещал да говори на английски при следващата им среща. Премиерът отвърна "so-so".

Той запита Сталоун дали му харесва България и дали тя се е променила от последния път, в който е бил в страната ни. Актьорът подчерта, че има невероятна промяна, като обърна внимание на строителството в страната (sic!).

"Нещо, което в Америка се прави за 2 месеца, тук го правите за 2 седмици", изтъкна Сталоун. Борисов побърза да се похвали, че са построили 62 км метро, а в момента се правят паркове и градинки.

В новините на bTV обаче чуваме от самия актьор малко по-различни думички:

„Аз се занимавам с филми. Индустрията е на невероятно ниво. Има изключителни строители. В Америка отнема два месеца, тук отнема две седмици.”

И ето как медиите, потънали в невежество, пак се изгубиха в превода. През цялото време звездата от Холивуд говори за филмовата индустрия дори когато за краткост казва само „индустрията”. Строителите са онези важни и незнайни хора, които правят декора, не онези, които леят асфалта по магистралите, ама да не изпадаме в подробности. Така, уж ошашавени от превода, мислим, че Рамбо е похвалил цялата българска индустрия!

Ще се запита читателят: Абе тия в САЩ били големи бавняри! Що така? – Ами много просто, в САЩ се работи с почасово заплащане и макар че са синдикално защитени, работниците по декора ще работят против себе си, ако вместо за 2 месеца построят всичко за 2 седмици. Обаче в Бояна им правят дъмпинг, което от гледна точка на звездите е съвсем в графата “нема лошо” – те си вземат уговорения хонорар без изменение...

Така днес медиите ни припомниха великия цитат от Георги Димитров, с чиито мъдрости е откърмено моето поколение: Българският народ за десетилетия постигна това, което други народи постигнаха за векове!

В заключение, скъпи българи и особено скъпи журналисти – гледайте да научите английски поне малко, so-so!

Няма коментари: