вторник, 1 март 2022 г.

Въпросите са повече от отговорите, но някои истини са лесни за дефиниране

Никита Хрушчов с Първата дама на САЩ - Жаклин Кенеди


Философите знаят, че има няколко важни въпроса, за които няма лесен отговор и няма един-единствен отговор. Кой съм аз? Какво е човекът? Защо сме живи?

Има дни, в които научавате много неща за себе си, за света и за хората около вас. Представете си всичките си приятели на една обща снимка – един пие вино, друг – водка, трети не обича баница, четвърти излиза само с блондинки, пети не обича да гледа хората в очите, когато говори. Ако ги разпитате как възпитават децата си, ще ви рекат – най-важното, възпитавам ги да бъдат добри хора, да различават добро от зло.

Ама така ли е?

Още Платон казва, че докато има хора, винаги ще има войни. Никой не е успял да го опровергае досега, но няма майка, която да каже на сина си – иди на война!

Наблюдавате ли стените на приятелите си във Фейсбук? Наблюдавайте ги просто с експериментална цел. След нападението над Украйна стените закипяха. Не всички. В общата ситуация, въз основа на действието, виждам три модела на поведение: /1/ Путин има причини, беше принуден да нападне, каква държава е Украйна; /2/ Путин е агресор, нападна суверенна държава и /3/Войната е зло, нека има мир.

Първите два типа – ясни са, не е нужно да се говори твърде много по тях. Третият тип са херувимите. Харесват Путин, но не върви да го декларират, сякаш е тайна, която пазиш за себе си. Сякаш имаш по шест пръста на стъпалата и риеш с крака в пясъка, та да не се вижда. На пръв поглед – пацифизъм. Нали имате такива познати – за първите пет дни на войната са сложили на стената си само един бял гълъб с маслинова клонка в клюнчето.

Впрочем Пабло Пикасо много обичаше да рисува гълъби, рисуваше ги дори върху чинии и гърнета. А Андрей Николов правеше предимно лъвове – това се търсеше в младата българска държава. Днес никой скулптор не прави лъвове.

Но да се върна на херувимите.

Трогателно е да си против войната. Не на войната! Войната е зло! Но тя не е зло като градушката, която идва от небето и убива всяко стебло. Войната е зло, което винаги има видимо начало. Аз помня добре студената война, макар че бях дете. В пионерския отряд имахме „завеждащ политинформационно бюро“, той трябваше да чете „Работническо дело“ и да избира най-важното, та да го представя накратко по време на часа на класния. Разбира се, задачата с четенето и събирането на изрезки се падаше на някой татко...

Обикновено – акцент върху международното положение. Войнолюбецът Рейган все нещо искаше да напада света с ядрени ракети. Защо ли не нападна? Може би защото е бил актьор, не истински държавник. Впрочем и СССР не използва ядрени ракети. А СССР преди Горбачов се управляваше от слабо образовани старци. Хрушчов имал завършен 4-и клас. Не обичал да пише, защото правел грешки. Не бе твърде образован и Брежнев. В онези години да си герой от войната бе по-важно от това да имаш диплома. Именно участието във войната и прясната рана от спомена за убитите не позволи на диктаторите да натиснат червеното копче.

Защо не се стигна до война при Кубинската криза? За Хрушчов говорим. Излиза, че е по-важно да си нормален, отколкото високообразован или велик оратор. Няма ли Путин някой в обкръжението си, който да му каже: Вова, не се напъвай, теб няма да те сложат в мавзолея!

Днес жънем плодовете от фалшифицираната история, която се учеше през соца. Никой не е направил анкета с научна стойност, за да се види реалното състояние на историческото знание в България. Аз съм убеден, че 90 процента от българите не знаят, че Германия и СССР едновременно нападат Полша през 1939 г. (с 13 дни разлика), в училище до 1990 г. любимата съветска страна се изучаваше само като освободителка.

У нас като цяло има объркване на понятията – кой е демократ, кой е диктатор, кой е доносник на ДС и кой е жертва на доносите... Помислете за една минута – общинският съвет на гр. Бяла Слатина, в който е родена голямата поетеса Блага Димитрова, реши да именува централния площад на Цола Драгойчева. Баба Цола, която най-силно от целия ЦК на БКП милееше България да стане 16-а република на СССР.

Скъпи автори на учебници, преподаването на фалшифицирана история винаги се връща като бумеранг.


Няма коментари: