четвъртък, 4 юни 2009 г.

Гласът на народа

Един от моите любими автори, Карл Попър, твърди, че ние трябва да заменим въпроса „Кой трябва да управлява?” с въпроса „Как можем по най-добрия начин да избегнем ситуациите, при които лошият управник причинява прекалено много злини?”

Попър ни напомня: „Когато казваме, че най-доброто познато решение е конституция, позволяваща чрез вот на мнозинството да се отстранява правителството, ние не казваме, че вотът на мнозинството винаги ще е правилен. Ние дори не казваме, че той е обикновено правилен. Ние само казваме, че тази много несъвършена процедура е най-доброто, което е създадено досега.”

Наистина, най-важното предимство на демокрацията пред диктатурата е възможността за промяна на управлението без кръвопролитие. Обаче...

Наскоро говорих с един приятел, който ми каза: „Ще гласувам за партията „Х”, защото това е по-малкото зло.” Аз продължих да мисля върху тези думи през целия ден. Той бе направил избора си между двете партии с най-голяма популярност към момента. Много е хубаво, че ние живеем в някаква форма на демокрация, но е много тъжно, че търсим „по-малкото зло”. Значи тази демокрация не ни предлага истински избор.

Все повече започвам да мисля, че евтината риторика „Гласувайте, не ходете за гъби в изборния ден” не е много убедителна. Ето, отивам в магазина да си купя домати за моята любима шопска салата. Доматите от два лева са загнили, доматите от три лева са загнили и доматите от четири лева са загнили. Аз не си купувам никакви домати. Не си купувам дори евтини загнили домати, просто защото не искам загнили домати. Ако разсъждавам по логиката за най-малкото зло, би трябвало да си взема килограм евтини загнили домати...

Днес журналистът от в. „Сега” Светослав Терзиев ни казва, че доверието на българите в Европейския парламент е 58 процента, а в националния – 8 процента според Евробарометър. Хората се чувстват излъгани. Омръзнало им е да избират по-малкото зло. Новите партии винаги идват с лозунги за нов морал. Помните ли какво ни каза Жорж Ганчев преди години – че ще измете „червено-синята мъгла”. Винаги „новият” ти обещава нов морал.

2 коментара:

Анонимен каза...

Най-малкото зло е да кажеш на продавача, че ВСИЧКИТЕ му домати са гнили и да не си купиш нищо.
Т.е. гласуване с невалидна бюлетина, на която по желание може писмено да се изрази мнение относно тези, за които ни карат да гласуваме.

Анонимен каза...

... по въпроса с доматите:
Най-доброто решение го бяха взели нашите баби и дядовци, Митко, до преди 20-тина години на село всеки си имаше градинка с такива естествени(някои от сегашните еколози би казал натурални или природосъобразни) благинки...

P.S.
В "Пикадили" гледах такива продукти на фантастични цени, комай ги има вече и в "Билла"...

чичо Васко