понеделник, 4 януари 2010 г.

Правораздаване

Асоциацията на прокурорите се пожали в писмо до премиера, че министър Дянков е поставил в унизително положение съдебната система. Той отряза съвсем наскоро т.нар. 13-та заплата...

Прокурорите казват: „Магистратите и служителите получиха незаслужено негативна оценка за работата си. Почувствахме се унижени и оскърбени от отношението на правителството, в частност на министъра на финансите.” И още: „Непревеждането на дължимите суми в бюджета приехме като директна отрицателна оценка за работата на цялата система, на всички магистрати и служители, без да се дава сметка, че огромна част от хората, които работят в системата, са съвестни и отговорни граждани. Неплащането се възприе като наказание, а ние сме убедени, че не заслужаваме подобно отношение.”

Смятам, че има много професионалисти в тази система, които работят качествено. Аз обаче не мисля, че те са „огромна част”. Те са май някаква не чак толкова огромна част, ако се съди по общественото мнение.

Има май някаква ирония в това, че прокурорите пратиха писмото до Бойко Борисов в същия ден, в който Варненската окръжна прокуратура след две години работа написа обвинителния акт за загиналата 22-годишна студентка Гергана Велинова. Тя загина през януари 2008 г., когато една козирка на сграда падна и я затисна. Тогава никой не разбра, че под руините има човек и трупът бе „случайно” открит след 24 часа... Най-тъжното е, че трагедията стана пред две банки, пред поне две охранителни камери, които никой не се бе сетил да прегледа...

Ако четете вестници, знаете, че най-честите причини България да губи дела в Страсбург са бавно правораздаване, нарушаване на правото на справедлив процес, както и твърде дълъг престой зад решетките. Загубените дела в Европейския съд за правата на човека са десетки, но причините са си все същите. Впрочем, може би е донякъде справедливо министър Дянков да блокира премии, равни поне на сумата, която България досега е платила на български граждани, спечелили в Страсбург.

Няма коментари: