сряда, 22 декември 2010 г.

Шенген притваря вратата

По-богатите страни в Европейския съюз вероятно искат да смятат, че това е клуб на отличниците в Европа. Истината е, че в клуба има и отличници, и тройкаджии. В крайна сметка се получи клуб на споделения просперитет, ама шмекерите винаги искат повече и действат на принципа – те ми подават ръка, аз я отхапвам до лакътя...

Понеже ЕС някак преждевременно прие Румъния и България като страни-членки, сега министрите на вътрешните работи на Франция и Германия – страни-учредителки на Съюза – не желаят прибързано приемане на България в Шенгенската зона.

„Не са осъществени всички условия за присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство” – пишат министрите до Европейската комисия. "Смятаме, че решението трябва да бъде взето, когато основните проблеми, създаващи безпокойство, бъдат решени, тоест когато бъде постигнат необратим напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност" – пишат министър Брис Ортьоф и министър Томас де Мезиер.

Хайде да си отворим малко въображението и в духа на грамите от Уикилийкс да си представим какво си говорят по телефона политиците в Германия и Франция... Това не може да бъде написано в писмо.

3 коментара:

nana каза...

Това трябва да е ясен знак че е необходма още борба и пълно и адекватно променяне на стари принципи на действие за да се получи убедителен напредък.

Димитър Лъжов каза...

Аз виждам, че това правителство прави много, за да промени нещата... Това не може да се отрече.

Вячеслав каза...

Это заговор против болгарской туриндустрии, я знаю :)
Болгария в Шенгене или Болгария с бесплатными визами была бы ещё более привлекательной для российских туристов.