неделя, 6 февруари 2011 г.

По-леко със светините!

Чета едно интервю с проф. Николай Василев, който твърди, че сега правителството иска да убие две светини – Софийския университет и БАН.

Василев: „Когато политиците казват “пари срещу реформи” означава, че искат те да бъдат ликвидирани в лицето на духовните ни светини – Алма Матер и БАН. Защото в тях се раждат свободомислието, социалната критичност, техните опоненти, което дразни управляващите, а никоя власт не обича да бъде критикувана.”

Истината е, че Василев като министър на образованието не направи никакви реформи. Причината? – Не е искал да унищожава национални светини.

Но светините са си много добре нереформирани... Те са си на хранилка и искат това да продължи. Светините не се пипат. Пред светини хората се покланят... Ако някой се опита да накара светините да работят, те пищят, че ги унищожават.

Прочее, ако правителството дава твърде малко за светините СУ и БАН, нека да направим акция с SMS-и за целия народ... Нека да спасим светините. Нещо като „Българската Коледа”... Може Василев да я организира за 24 май и да я нарече „Българският Великден”...

Мисля, че Василев недовижда какъв „материал” излиза от нашите прогимназии и нашите гимназии. Вероятно с него пием кафе в различни кафенета, вървим по различни улици и срещаме различни младежи. Младежите, които аз срещам, говорят с 500 думи, и определено, човек, какво да ти кажа, това е положението...

Василев: „Един от митовете е за състоянието на нашето средно образование, което видите ли имало много недостатъци. Според мен образованието в средното училище е едно стабилно образование, не по-лошо от това, което получават децата в другите страни от ЕС. Като доказателство за това са нашите национални отбори по математика, биология, информатика.”

Да, шепа умни деца работят с шепа отлични педагози. Вървят от олимпиада на олимпиада и се връщат с медали. Шепа... Но голямата задача на средното образование е да произведе „маса” от грамотни и готови хора за бизнеса – а не шепа вундеркинди... В едно интервю наскоро дете-лауреат от олимпиада откровено си каза, че не би работило в България, ако може да избира... Защото науката се случвала в други страни. (Детето не каза нищо за светините СУ и БАН.)

Искам да го кажа още по-просто... Голямата сила на масовия училищен спорт в САЩ не е в това да произведе олимпийски шампиони, а да произведе здрави, умни, способни граждани. Хора с много силен състезателен дух. Това е мисия, очертана от средата на 20 век в САЩ и успешно развита и в наши дни.

Аз не искам никой министър да мисли за БАН и за СУ като за индийски крави. Светиня е Черепишкият манастир. Светиня е Рилският манастир. Те пазят вярата няколко века и го правят успешно. Тях никой не иска да ги реформира – и няма нужда. Но от БАН и от университетите този народ има право да иска малко повече. Доста повече.

Няма коментари: