сряда, 28 август 2013 г.

Физик позна за земетръсите, БНТ си мълчи

Физикът от БАН проф. Страшимир Мавродиев (Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика) съобщи на 19 август, че на 22-23 август България ще бъде ударена от силно земетресение.
Веднага го опроверга някакъв негов колега от Геофизическия институт... С насмешка.
"Колегата Мавродиев използва механизъм за ранно предупреждение за земетресения. Той се основава на циклите на Луната. До момента не е предсказал нито едно земетресение, включително и това в Перник от май миналата година" - заяви доц. Емил Ботев от Института по геофизика. 

ОБАЧЕ...

На 22 август земетресение с магнитуд 2,5 по скалата на Рихтер бе регистрирано на територията на България - трусът е усетен в 15:29, епицентърът бе в село Градево, община Симитли, с дълбочина 10 км.
На 2З август земетресение с магнитуд 2,1 по Рихтер бе усетено в  района на Нова Загора. Земетресението бе с епицентър между селата Омарчево и Графитово. Слабо, но все пак земетръс.
На 27 август в 21.52 ч. сеизмологичният център на БАН е регистрирал трус с магнитуд 2,0 и дълбочина 10 километра в района на Благоевград.
На 28 август земетръс с магнитут 4 по Рихтер бе усетен по високите етажи на сградите в Пловдив и Асеновград. Епицентърът на земетресението, регистрирано в 9,48 часа, е на 6 км западно от Доспат. Ново земетресение с магнитуд 3,7 по Рихтер с епицентър в Югозападна България е регистрирано в 11:43 часа. В село Осина някои прозорци излезли от рамките, къщите се напукали.
Днес БНТ показа отново професора от Геофизическия институт, но не каза и дума за проф. Мавродиев, който на практика „позна”. Мавродиев де факто поставя въпроса: има ли надеждни методи за прогнозиране на земетръсите? Очевидно има нещо... Прогнозата на Мавродиев не се сбъдна само в частта, отнасяща се до „силно” земетресение. Освен ако не броим това, че той удари с много висока степен по Рихтер о земята колегите си от Института по геофизика.

Няма коментари: