неделя, 11 август 2013 г.

По въпросите за расовите разликиОпра Уинфри сама създаде водещата новина в последните 48 часа.

В Швейцария някаква злощастна продавачка я посъветвала да посочи по-евтина чанта, не тази от скъпата крокодилска кожа. (Ето, видите ли, вие сте чернокожа, а чернокожите не могат да си позволят аксесоар за 37 000 долара.)

Опра си помислила за момент да смачка фасона на надутата продавачка, като изкупи целия магазин. Спряла се, защото се сетила, че девойчето ще получи голяма комисионна за успешната сделка...

Хем смешно, хем тъжно. Още по-смешно стана, когато притежателката на бутика излезе с коментар, че продавачката била от Италия и говорела зле английски.

Вчера видях в „24 часа” едно заглавие, което веднага привлече погледа ми – някакъв кмет заплашил, че ще се самоубие, ако в селото му пристигнат цигани. Червената лампичка светна, но аз помислих, че става дума за нашенско село. Не, оказа се, че кметът бил французин.

Не бива да мислим, че расизмът е само балкански патент. От друга страна в много български села 80 процента от населението е ромско, а кметовете са безпомощни да се справят с честите набези по домовете... Още повече, че понякога един полицай отговаря за 5 села...

Някой задава ли важния въпрос: кога България ще има своя Опра, свой Обама, свой Денис Родман и т.н.?

Дългото бездействие по въпроса за ромското включване не може да се преодолее само със скъпи пиар кампании, които да излъчват „позитивни” послания. Дори ако кампаниите са щедро спонсорирани от Европейския съюз.

Няма коментари: