четвъртък, 10 февруари 2011 г.

Мръсен въздух... докато белият дроб стане черен



--- Враца, 6 февруари --- В буквалния смисъл врачани виждат какво дишат.

Майки от Кърджали протестираха през януари – искаха чист въздух за себе си и за децата си. Майките цитираха данни от Изпълнителната агенция по околна среда: между 6 и 20 януари Кърджали е бил градът с най–мръсен въздух в България.

Истина е, че Изпълнителната агенция по околна среда има ежедневен бюлетин за качеството на въздуха. Не е достатъчно да се знае кой град диша най-мръсен въздух, а да питаме: какво правим да се ликвидира това?

Истина е, че безумните цени на парното и високата цена на ел-енергията накараха много българи да се топлят на дърва и въглища.

Истина е, че горенето на фосилни горива отделя във въздуха твърди частици, въглеродни окиси, серен диоксид, азотни окиси...

Искам да уверя майките във Враца, че децата им дишат също тъй мръсен въздух, както и децата в Кърджали. Във Враца няма на практика никаква промишленост, която да отделя вредни емисии – самите граждани правят въздуха непоносимо мръсен.

2 коментара:

Анонимен каза...

То да бяха само дърва и въглища пак добре, но хората май горят каквото им попадне, вкл. пластмаси, което вече е зле. Отделно мазута в някои локални отоплителни станции ... Наистина през зимата въздуха в бг градовете е ужасен :( Един начин да се оправят нещата е да се направи добра газификация, но това не ми е ясно кога и как ше стане.

Анонимен каза...

Миналата година търчах една вечер да блъскам по вратата на съседката под нас. Оказа се, че смрадта, носеща се на талази от тях, е от списанията, които те хвърляли в печката - дебели, от лайфстайловите с много цветни илюстрации и лъскави картони. Като знам колко са отровни печатарските бои и хромлукса по кориците... добре, че вече не живея там.