петък, 15 юли 2011 г.

ЦИК – очаквайте скоро по екраните в страната




Струва ми се, че Централната избирателна комисия подхожда към изборите наесен като към увеселително парти.

Не, не е вярно. Дори ако правя парти, планирам по-раничко конфети, кейтъринг, осветление, оркестър...

ЦИК за тези избори са направили един уникален уеб-сайт, който повече обърква, отколкото ориентира граждани, кандидати за кметове, журналисти и т.н.

До изборите остават 3 месеца, до началото на регистрацията в ЦИК остават 10 дни. По-малко информация от този сайт може да съдържа само една бяла, празна страница.

Под рубриката "Контакти" ЦИК ни казва: “очаквайте скоро”.

Под рубриката "Регистрация": “очаквайте скоро”.

Под рубриката „Изборни книжа” – произволно изсипан списък от 104 документа. Още не е късно (дано някой от ЦИК прочете това) да си организират тези 104 документа в подрубрики: За кметове; За общински съветници; За президент и вице-президент; За инициативни комитети; За общинските комисии и т.н.

Хаосът е пълен и ако се зачетете в самите документи. ЦИК са включили в образеца за подписка за независими кандидат-кметове име, постоянен адрес, ЕГН, номер на лична карта и подпис. Обаче в Решение No.29 от 14 юли 2011 г. за проверката на тези списъци няма и дума за графата "номер на лична карта". Ако номерът на личната карта не подлежи на проверка от ГРАО, защо изобщо да се събира от гражданите?

В най-добро положение са кандидат-президентите. Зад тях стоят щабове, пълни с майстори-юристи и какви ли не социолози, орнитолози, агитатори, спецове по черен пи-ар.

Обаче на кого да разчита един кандидат-кмет на малко село, ако зад него стои щаб от 2-ма приятели, които не могат да го ориентират в хаоса от документи?

На фона на хаоса всъщност е най-лесно да си избирател. Не е нужно и не бива да четеш сайта на ЦИК. Накрая отиваш да си нарисуваш хикса пред оня кандидат, който е опекъл най-вкусните кебапчета.

Няма коментари: