неделя, 14 ноември 2010 г.

Съборетини







Не искам да чета всяка година по няколко такива новини.Очаквам от журналистите да оказват натиск върху местните власти да почнат да си вършат работата, не просто да регистрират падналите сгради като "куриози".

Падат законно построени, немарливо поддържани сгради... Още по-точно: изобщо неподдържани сгради... или умишлено поразхлабени сгради...

Падна онази къща-убиец на ул. „Алабин”, която отне живота на две жени.




Досъдебното производство приключи с решение, че няма данни за извършено престъпление. Сградата е паднала от гравитацията! Едва ли има такива абсурди в друга страна на ЕС... (Писах вече за това тук.)

Дори кратка разходка в София показва един дълъг списък от "чакащи"...



Улица "Г. Бенковски"



Улица "Г. Бенковски"



Улица "Искър"

В страните от ЕС е нормално собственикът да се чувства длъжен да поддържа сградата си в безопасно състояние, което отговаря на някакви стандарти. Ако той не го прави, има кой да се погрижи за въвеждане на ред... Аз познавам практиката във Великобритания, където за опасните сгради общинските съвети издават заповед за разрушение. Тя влиза в сила 21 дни след издаването, ако не бъде обжалвана. Ако заповедта влезе в сила, обитателите имат поне 28 дни да се изнесат... Не по-късно от 6 седмици след освобождаването на сградата се преминава към разрушаване. (Справка - Housing Act 2004).

Както каза в един форум някой: „Ало, реститутите! И ало, общината!”

2 коментара:

nana каза...

Намери се ново убежище и се пренасям в абсолютно нов блок.

Анонимен каза...

Жалко наистина за двете момичета. За всички беше ясно, че нарушения има, при все че работниците бяха казали че са правили вътрешни промени по сградата.