петък, 3 юни 2011 г.

АЕЦ „Белене” – какво мислят руснаците?

Аз не съм сигурен колко българи следят как медиите отразяват случая „Белене”, но постоянната игра „тука има-тука нема” без съмнение води до това, че всички ние ставаме все по-объркани. Тоест, дори хората, които професионално следят и са длъжни да следят информациите за проекта, също са объркани.

Нашите медии не ни казват изобщо какво смята руската страна по въпроса.

Като „бивш” специалист в областта на ядрените комуникации продължавам да следя историята с Белене и се опитвам да не изпускам нишката – макар че в играта „тука има-тука нема” вече не знам под коя чашка е топчето.

Руската държавна корпорация за атомна енергетика РОСАТОМ излъчи прес-съобщение на 28 май 2011 г. със заглавието: Българската „Санта Барбара”. Авторката Юлия Гильова е направила иронична аналогия с известен сапунен сериал от САЩ, популярен от 1984 до 1993 г.

Гильова пише:

„Ситуацията около проекта за АЕЦ "Белене" в България по брой на сюжетни линии и елегантни обрати вече не отстъпва на сапунен сериал за домакини. За съжаление това се случва, когато в търговските отношения се намесят политическите интереси. През октомври 2006 г. Атомстройекспорт в сериозна конкуренция спечели търга за строителството на АЕЦ "Белене", в началото на 2008 г. подписа договор с Националната електрическа компания на България (НЕК) и ако всичко бе продължило по план, първият блок вече би бил практически изграден.

Въпреки това, през лятото на 2009 г., след смяна на правителството, новата власт на страната поиска тайм-аут за по-нататъшно изследване на параметрите на проекта, като обясни своята позиция с нуждата да анализира икономическата целесъобразност от изграждането на централата. Оттогава изтече много вода и много литри кафе се изпиха на масата за преговори и от двете страни. Въпреки факта, че по-голямата част от населението подкрепя развитието на националната ядрена енергетика и много международни експерти изразяват доверие в целесъобразността на строителството на АЕЦ "Белене", на площадката все още е тихо. Ако протака още малко, правителството на България рискува да загуби много привлекателен и голям проект, който би дал мощен тласък на икономиката на страната.”
- - -
Президентът на Атомстройекспорт Александър Глухов напомня, че в договора от 18 януари 2008 г. е била записана базова цена на проекта в размер на 3,997 млрд евро, с предвидена формула за индексация съобразно инфлационните индекси. По-късно българската страна поискала фиксирана цена и Атомстройекспорт предложила 6,298 млрд евро за двата енергоблока.

„Това включва всички рискове: инфлация, ръст на заплатите, коефициент на оскъпяване на строителството, услугите и оборудването. Възложителят не поема никакви рискове, държавната корпорация "Росатом" е готова да ги поеме” – добавя Глухов.

РОСАТОМ не изключва възможността зад протакането да стои натиск от САЩ. Авторката цитира изтеклата информация в Уикилийкс и казва:

„Впрочем не е изключено забавянето на АЕЦ "Белене" да се дължи на действията на конкурентите. Наскоро на сайта WikiLeaks, който разсекретява кореспонденция между длъжностни лица и дипломати от различни страни, се появиха документи и за българския атомен проект. Според сайта американската "Уестингхаус", с подкрепата на посолството на САЩ, от 2009 г. активно е взаимодействала с българското правителство и се е опитвала да прекрати строежа на АЕЦ, като е подценявала техническите характеристики на руските реактори.”

Храна за размисъл.

1 коментар:

Анонимен каза...

nai posle vze da se razbira chiq pionka e b.b.