четвъртък, 16 юни 2011 г.

Най-голямото богатство


Ако е вярно, че здравето е най-голямото богатство, кой трябва да го пази?

Аз сам пазя най-голямото си богатство – моят дом, моето кюлче злато и моето здраве.

Моето най-голямо богатство не може да го пази държавата.

Научаваме с прискърбие от новините, че 60 на сто от българите не спортуват. Други 40% нямат никаква физическа активност. Те посочили такива причини: не обичат да спортуват, нямат свободно време и нямат средства за допълнителни разходи.
(Представителното изследване на MBMD е обхванало 703 граждани на възраст между 14 и 60 години от столицата и областните градове.)

Скоро научихме с прискърбие, че едва 33 процента от българите си мият зъбите редовно.

Като говорим за здравеопазване, само едната страна на монетата е обърната към болниците. Другата страна на монетата е към всеки гражданин. Никаква реформа не може да компенсира липсата на старания и усилия всеки ден, всеки ден.

Това с липсата на време е замаскирано извинение, зад което стои истинската причина: „Нямам навици, нямам култура на здравето.” Денонощието е еднакво дълго и за българина, и за американеца. И ако вярваме на статистиката, американецът работи повече и произвежда повече. В малкото останало време все пак спортува.

Другата причина – нямам пари. (За България това е универсалното извинение.)

Има поне три спорта, които не изискват нито голяма първоначална инвестиция, нито последващи разходи.

Точка 1. Плуване. Шапка от 5 до 15 лева. Плувки от 10 до 50 лева. Очила от 10 до 30 лева. Билет за плуване в София от 7 до 15 лева.

Точка 2. Джогинг. Хубавата българска дума джогинг идва да опише спорта бягане с бавно темпо. Кецове или маратонки от 10 до 100 лева. Тениска – 5-10 лева. Чорапи – около 2 лева. Няма билет. Няма нужда от специален терен.

Точка 3. Ходене. Обикновеното ходене пешком не е „спорт”, но е физическо усилие. Всеки може да ходи с темпо, което му е приятно. Няма нужда от разходи. В САЩ се появи понятието urban hiking. Туризъм, ходене в рамките на града.

Голямата роля на държавата (министерството на спорта) е да прави всеки ден промоция на активния начин на живот - по всеки възможен начин.

1 коментар:

Анонимен каза...

Статистиките не ме учудват, при положение че всеки ден виждам хора, които хващат асансьора за 1 или 2 етажа.