четвъртък, 27 октомври 2011 г.

Социолозите да се скрият!


Отново големите губещи и на тези избори са... социолозите.

Най-висок процент за Плевнелиев даде Центърът за анализи и маркетинг – 33.8%, което е с 6.3 пункта отклонение надолу спрямо реалния резултат.

Най-висок процент за Калфин даде Медиана, 23.2%, което е с 5.8 пункта по-малко от реалния резултат.

За Кунева най-много даде Медиана, 17.1%, а това е с 3 процента повече от това, което тя реално постигна.

В известен смисъл спецовете от НЦИОМ са “познали” разликата в процентни пунктове между първия и втория, и между втория и третия.

Социолозите знаят, че статистическата грешка (стохастическата грешка) би трябвало да бъде около 2.5 процента (или по-малка) при правилно приложена методика на извадката. Моделът и обемът на извадката би трябвало да осигурят представителност по отношение на изучаваната съвкупност – модерно казано, електоратът...

Голямо отклонение от около 8 процента може да се получи при прилагане на телефонно интервю (което няма претенции за представителност).

Грешка повече от 3 процента при представителни изследвания означава много слаба работа на социолозите или много добри хонорари за определена лоша работа...

В най-лошия случай (вж. прогнозата на НЦИОМ) се очакваше, че 45 процента от избирателите няма да идат да гласуват за президент, а на практика 48.2% процента от българите не отидоха. "Малка" разлика... и голям шамар за т.нар. политическа класа, па и за т.нар. социолози.

2 коментара:

Анонимен каза...

тц, тц, ама верно много са манипулирани тия избори, щом и избирателите успяха да станат 131% в изборния ден.
Пич, като си толкова неграмотен що не вземеш ти да се скриеш, а?

Димитър Лъжов каза...

Анонимен,
Помоли госпожата по математика да ти дава допълнителни задачки за домашно. Ти автоматично сумираш колона 2, 3, 4 и 5. Обърни внимание, че в първите 3 колони попадат (изразени като дялове) гласовете на активните избиратели, тези които са отишли до урните... В колона 5 са тези, които от общия брой избиратели 6 933 748 не са намерили за нужно да гласуват. Обяснено за ученици, в колони 2, 3 и 4 имаме ябълки, в колона 5 имаме портокали.